Monday, August 24, 2009

Selamat Datang Ramadhan


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Friday, June 19, 2009

KITALAH GURU-GURU ITU


“ Kamu semua orang Islam bukan ?” Cikgu Fauzi bertanya sebaik masuk ke kelas Tiga Hijau pagi itu. Kebetulan dua orang rakan sekelas berketurunan India masih belum selesai dari mengikuti matapelajaran Moral di kelas sebelah.

“ Ya, Cikgu,” saya dan rakan-rakan menjawab serentak. Pandangan kami tepat ke wajah Cikgu Fauzi yang tersenyum mendengar jawapan tadi.

“ Baik, kalau betul kamu orang Islam saya mahu tengok kamu jadi orang Islam setiap hari, bukan Islam pada hari Jumaat sahaja,” tegas Cikgu Fauzi sambil memandang muka kami silih berganti.

“Murid lelaki berseluar panjang, manakala murid perempuan berbaju kurung dan bertudung kepala. Itu baru betul ikut ajaran agama. Yang lelaki Nampak lebih tampan, yang perempuan pula bertambah ayu dan lebih sopan,“ kata Cikgu Fauzi mengumpan. Kami yang mendengar tersenyum malu-malu melihat masing-masing hanya berseluar pendek bagi lelaki, sementara perempuan pula hanya memakai ‘pinafore’ biru. Bila tiba hari Jumaat baru kami mengenakan pakaian menutup aurat.


KENANGAN LALU


Peristiwa itu telah dua puluh lima tahun berlalu. Namun didikannya masih saya ingat hingga hari ini. Walaupun Cikgu Fauzi seorang guru biasa, tetapi ketegasan beliau mendidik kami mengamalkan ajaran agama sangat memberi kesan kepada jiwa.

Pada zaman awal-awal lapan puluhan, kesedaran beragama masih baru menjalar dalam masyarakat di tempat saya. Kerana itu, bilangan murid-murid sekolah rendah yang memakai baju kurung dan bertudung kepala sepanjang hari-hari persekolahan sangat sedikit. Orang kata, boleh dibilang dengan jari. Ditambah pula momokan akhbar arus perdana dengan kemunculan ‘hantu komkom’ ketika itu, menjadikan suasana untuk mengamalkan pakaian syariat ini tidak begitu mesra dan melata.

Walaupun demikian, Cikgu Fauzi tidak pernah menjadikan suasana begitu sebagai alasan untuk tidak mengajak kami kepada kebaikan. Kesannya, hampir seluruh murid-murid perempuan di kelas saya mula memakai baju kurung lengkap menutup kepala bila naik ke tahun Empat Hijau berikutnya. Kami bangga melakukan itu, kerana Cikgu Fauzi sentiasa mengingatkan kami bahawa kami mulia kerana mengamalkan ajaran agama.


GAJI vs AMANAH


Akan tetapi realiti hari ini amat jauh berbeza. Bukan sahaja tidak ramai guru-guru bukan dari aliran agama yang mahu membawa suasana beragama di dalam pengajaran mereka, malah ada sebahagian guru-guru agama sendiri yang tidak bersungguh-sungguh menjadikan kerjaya guru sebagai ibadah yang boleh melimpahkan pahala berganda. Telah tandus minat dan keinginan, semakin melebar pula jurang dakwah untuk menyeru kepada kebaikan.

“ Ah, budak-budak tu nak pandai ke tidak, terpulang pada mereka. Aku tahu cukup bulan gaji masuk,“ luah seorang guru dengan nada geram. Marah barangkali dengan gelagat anak murid yang tidak tahu hormat kepada guru yang lebih dulu makan garam.

Saya akur sukarnya menjadi guru di zaman serba material ini. Bukan sekadar mengajar subjek-subjek yang telah ditentukan, tapi ada banyak senarai tugasan sampingan lain yang juga perlu dilangsaikan. Itu belum lagi dikira jumlah mesyuarat dan kursus-kursus yang perlu dihadiri. Mengenang itu semua, saya ikut emosi dan simpati.

Kerana itu, Allah SWT berfirman di dalam al Quran tentang nasihat Luqman al Hakim kepada anaknya yang bermaksud :

“Wahai anakku! Dirikanlah Solat (sembahyang), dan suruhlah berbuat baik serta cegahlah kemungkaran dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpa kamu, sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya”. (Surah Luqman : Ayat 17)

Merenung ayat di atas, terlihat betapa besar peranan seorang guru terhadap perkembangan fizikal dan spiritual anak didik demi melahirkan generasi yang berkualiti dari segala segi. Mereka berperanan mendekatkan para pelajar kepada Yang Maha Mencipta dengan mengajar pengetahuan baik berupa fardhu ain mahu pun fardhu kifayah agar terserlah kebesaran dan kekuasaan Allah. Baik guru biasa mahu pun guru agama, mereka perlu berkerja dengan serampang dua mata. Memberi ilmu dan dalam masa yang sama menyuntik sedar tentang tanggungjawab anak didik sebagai manusia yang mempunyai Tuhan. Menyemai jiwa kehambaan.

Guru yang baik bukan mendambakan wang gaji sebagai ganjaran penat dan payah semata-mata, tetapi kesedaran untuk berperanan sebagai pendidik dan pemandu arah yang boleh dicontohi dan diikuti oleh anak didik. Walau banyak rintangan yang mungkin menahan dalam usahanya mengajak kebaikan dan mencegah kemungkaran, semua itu perlu dihadapi dengan tabah serta mengharapkan keredhaan Allah.

Tiada ganjaran yang lebih baik selain pengiktirafan dari Allah SWT terhadap golongan pendidik yang mengajar kebaikan, menuntun kepada mentaati dan mengagungkan Allah serta ikhlas dalam melaksanakan tanggungjawab dan peranan. Allah SWT menegaskan menerusi firmanNya yang bermaksud :

“ Dan tidak ada yang lebih baik perkatannnya daripada orang yang menyeru kepada ( mengesa dan mematuhi perintah ) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh, seraya berkata : Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam ( yang berserah kepada Allah) “.

( Surah al Fussilat ayat 33 )


KISAH DAUN


“ Baik, murid-murid. Siapa boleh beritahu Cikgu, apakah warna daun pokok ?” tanya seorang guru kepada anak muridnya.

“ Warna hijau Cikgu,” kata anak murid di hadapan.

“Warna merah pun ada Cikgu,” jawab pula murid di sebelah kiri.

“ Bukan merah je, warna kuning dan coklat pun banyak, Cikgu “ tambah anak murid yang duduk di bahagian belakang sekali.

“ isyh isyh, salah tu, mana ada daun warna coklat, kuning dan merah,” bidas Cikgu sambil disambut gelak ketawa teman-teman sedarjah. Anak murid yang menjawab berkerut dahi tertanya-tanya siapa benar dan siapa yang salah.

Murid di sebelah kiri pernah duduk di negara terbitnya Matahari. Bukan sekadar pernah melihat, fotonya berlatarkan daun merah juga masih ada sebagai bukti. Manakala murid yang duduk di sebelah belakang pula menjawab demikian kerana itulah warna-warna daun kala musim luruh di United Kingdom.

Seorang guru yang alim dan berilmu pengetahuan tidak akan cepat membuat keputusan sebelum meneliti segala kemungkinan. Alangkah elok lagi wajar jika guru terlebih dulu mendapatkan penjelasan dari jawapan yang diberikan. Seorang guru yang cepat melatah, pasti akan merah wajah bila kebenaran ternyata sudah. Malu kerana berbuat salah dek takut menyatakan yang benar!


LUAS PENGALAMAN, BERTAMBAH PENGETAHUAN


Ilmu dan pengetahuan adalah sesuatu yang tidak dapat dipisahkan dari diri seorang guru. Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya :

”Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.”
(Riwayat al-Bazzar)

Seorang guru yang baik akan menjadikan dirinya tergolong dalam mana-mana kumpulan yang disebut oleh Nabi sebagaimana hadis di atas, iaitu menjadikan dirinya orang alim (berilmu) yang mengajarkan ilmunya kepada orang lain, menjadi orang yang belajar (menuntut ilmu), mendengar atau mengikuti majlis-majlis ilmu dan menghormati atau mencintai salah satu atau ketiga-tiga golongan di atas dengan menurut jejak langkah mereka KECUALI golongan kelima iaitu kumpulan yang digelar sebagai ‘bodoh sombong’. Tahu bahawa diri tidak tahu, tetapi pura-pura tahu dan tidak mahu menambah ilmu.

Amat bahaya seorang guru yang mengajar tanpa ilmu, sekadar buat-buat tahu kerana malu untuk mengaku. Dia akan membawa pelajar ke lorong yang salah kerana tidak tahu arah simpang yang benar. Jadilah dia sesat dan menyesatkan orang lain pula. Justeru, luaskan pengalaman dengan banyak membaca, bertanya dan belajar. Pasti akan bertambah pengetahuan dan seterusnya apa sahaja perkataan akan menjadi bekalan buat anak didik meneruskan kehidupan.


KITALAH GURU-GURU ITU


Walau siapa pun kita, sedar atau tidak kita juga merupakan guru tidak langsung kepada diri dan mereka yang berada di sekitar kita. Seorang suami adalah guru kepada isterinya. Seorang ibu pula merupakan guru kepada anak-anak, cahaya matanya. Begitulah seterusnya, semua berperanan sebagai pendidik untuk diri dan orang-orang yang disayangi.

Bagi saya, tiada guru yang lebih layak dijadikan contoh selain guru bernama Muhammad Bin Abdullah, Rasulullah Junjungan tercinta serta para sahabat dan sahabiah di zaman Baginda. Pada mereka terhimpun segala tauladan terbaik untuk menjadi guru yang cemerlang walau apa pun peranan yang dimainkan. Baik sebagai anak, suami, isteri, ayah, ibu, kakak, abang, adik dan lain-lain lagi.

Kitalah guru-guru itu...menongkah arus melawan fitnah,

Mendidik generasi mentaati Allah dan Rasulullah,

Jangan salah didik, jangan silap asuh,

Kelak murka Allah tak mampu kita tempuh.


Bottom of FormSematkan sabda junjungan ini sebagai pegangan dan ingatan , maksudnya:

“Setiap kamu adalah penjaga dan setiap kamu akan ditanya berkaitan dengan tanggungjawabnya”. (Hadis Riwayat Al-Bukhari)


Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.

Jumpa lagi, InsyaAllah.

18 JamadilAwwal 1430

13 Mei 2009

http://ummuhusna99.blogspot.com/2009/05/kitalah-guru-guru-itu.html

Saturday, April 25, 2009

SCIENCE WEEK 2009

Assalamualaikum..

Post kali ini saya mahu berkongsi dengan semua tentang minggu Sains yang julung2 kali diadakan di SMK Keratong.. SCIENCE WEEK 2009 telah berlangsung selama 5 hari bermula daripada 20 April hingga 24 April 2009. Majlis pelancarannya diadakan secara gilang gemilang di Dewan Ibnu Sina, SMKK dengan gimik roket terbang dekat syiling dewan..Tapi roket terbang guna tali je..Nak wat paracut konfem2 la basah kuyup students dan risiko atap bocor boleh terjadi..Huhu.. Apa2 pun tahniah buat Cikgu Azira, Cikgu Hidayah, Cikgu Yo dan teams kerana berjaya menyediakan gimik yang hebat tersebut. Tapi, cikgu amat frust sebab Puan Pengetua yang mencetuskan ide mengadakan SCIENCE WEEK ini dan yang penting meluluskan bajek n_n tidak dapat hadir pada majlis pelancaran kerana menghadiri kursus di Terengganu.

Para pelajar khusyuk mendengar penerangan daripada KP Sains mengenai perjalanan SCIENCE WEEK 2009

Menonton slaid persembahan SCIENCE WEEK 2009

Banner yang cantik ini adalah hasil tangan students form 5. TQ.. Nampak tak roket kecil dekat tengah2 belon purple tu? Ha, tula roket yang disediakan oleh x-student SMKK tahun 2006. Bile roket sampai je kat belon, belon pecah then taraaa..banner pun turun..


Ini pula antara pertandingan yang disediakan dalam SCIENCE WEEK 2009. Pertandingan cooking with nature. Apa tu?


Inilah bendanya-memasak air menggunakan tenaga solar dengan gabungan peralatan yang boleh memErangkap tenaga haba daripada cahaya matahari. Pemenang tempat pertama adalah daripada kumpulan lelaki 3KK dengan catatan suhu sebanyak 59 darjah Celcius.


Ini pula pertandingan roket yang terbahagi kepada Paracut dan Trajektori. Berpeluh cikgu2 menghakimi pertandingan sebab penyertaan sangat2 menggalakkan melibatkan 24 kumpulan bertanding dan roket mereka power-power.


Antara peserta bertanding- Pemenang adalah kumpulan Syafa Pooh dengan catatan trajektori sejauh 130 meter dan Paracut selama 29 saat di udara.


Ini pula aktiviti pameran di makmal Fizik, Biologi dan Kimia. Gambar di atas adalah students saya (Timah, Azi, Ana, Anis, Najwa dan Hani) yang baru siap menyediakan sabun dalam makmal. Macam2 bau dan warna sabun mereka sediakan melalui teknik Saponifikasi.

Ini pulak Saintis Ipin yang melakukan eksperimen Kereaktifan Logam Alkali. Habis bahan kimia dikerjakannya. Tak pe Ipin, yang penting tak ada letupan berlaku. Bijak-bijak.

Ini pula radas penyulingan untuk menghasilkan Ester melalui proses pengesteran. Sangat boring tunggu eksperimen ni. Tapi seronok sebab dapat bagi pendedahan awal pada para pelajar.


Ini pulak di makmal Biologi. Pembedahan katak untuk melihat Sistem Peredaran Darah dalam katak. Balik rumah je terbayang katak sampai x lalu cikgu nak makan. T_T

Ini Gunung Berapi Kandang Kambing..Hehe. Sapa nak resipi gunung berapi ni? Angkat tangan..

Alhamdulillah segala-galanya berjalan dengan lancar. Tahniah kepada semua penggerak program dan semoga SCIENCE WEEK 2009 memberi manfaat kepada semua para pelajar SMKK.

USAHA ASAS JAYA

Cikgu Iza
12.39 pm
26 April 2009

Saturday, April 25, 2009

Tahniah buat adik-adikku

Entri kali ini ditujukan khas buat adik2 dan sahabat2ku tersayang :

Mek Sham, Mek Da, Mek Bi, TG dan Najib kerana telah berjaya menamatkan semester terakhir sebagai mahasiswa UPSI selepas menjalani praktikal di sekolah selama 4 bulan bermula Januari lalu.


Uwie, Syam, saya, Syabi dan Huda. Foto ini dirakamkan semasa konvokesyen saya tahun lalu. Sangat sayang pada kamu semua...Huhuhuhuhu


Foto ni pulak mengenangkan saya kepada adik Najib, arwah Suhaimi dan adik TG semasa mereka first year di UPSI...Cepatnya masa berlalu.

Dalam masa 4 tahun bersama, kak Fety pun dah menemui cinta sejatinya.Happy ending love story..Hehe..ada kaitan ke dengan tajuk entri? Ikikikiki..Saje je mama Fety, jangan marah ye..

Pengalaman selama 4 bulan tersebut sangat penting buat kalian sebelum menempuh alam pekerjaan nanti dan mungkin akan diabadikan sebagai memori terindah dalam lipatan kehidupan masing-masing.

Saat entri ini ditaip, perasaan rindu pada kalian amat mendalam. Rasa nak putar balik roda kehidupan ke alam kampus dulu. Memang sangat indah perjalanan hidup ini dengan kehadiran kalian.

Semoga ukhuwwah kita terus mekar macam bunga yang cantek ni =)

Apa-apa pun selamat menempuh alam pekerjaan tak lama lagi! Tahniah

Kalau ada masa, jengah2 la kakak mu di bumi Keratong ni.ehehehe.. tu je nak pesan.

Monday, April 13, 2009

KEBIN 09

Agak lama memeramkan gambar2 semasa program KEBIN di TAHAP pada 3 hingga 5 April yang lepas di dalam folder. Kesuntukan masa membuatkan saya menangguh2kan usaha untuk meng"upload" gambar2 tersebut.

Sedikit coretan ringkas mengenai program

-program ini adalah anjuran bekas pelajar TAHAP yang kebanyakannya terdiri daripada bekas pelajar SPM 2004. Tahniah buat adik2 semua kerana berjaya mengumpulkan senior2 TAHAP sebagai urusetia program. Kalau saya tak silap dalam 30 orang atau lebih senior2 TAHAP yang turun untuk menyumbangkan tenaga. Dan biasalah, senior yang paling "muda remaja" mestilah dari batch 2002 (Me, Fara n Syed Faiz). Huh, sungguh jelas keremajaanku bila bersama adik2 tersayang di TAHAP.

Saya dan Fara-Ukhuwwah tak mengenal sempadan geografi dan waktu

-Sebenarnya rasa teruja yang teramat sangat sebab dah lama sangat tak join program dengan junior2 TAHAP ni. Walaupun badan saya sangat letih dan kepala berdenyut2 kerana penin2 lalat sebab baru balik dari mengiringi students untuk perkhemahan KRS dan NGO di Janda Baik sebelum itu, saya gagahkan diri jugak untuk pergi ke sana, sekolahku terchenta. Kalau ikutkan nak drive Gen2 a.k.a Fahriku ke Jerantut, tapi bila fikir2 keseraman jalan Kerayong-Bera-Temerloh membuatkan saya membatalkan hasrat dan cuba cari alternatif lain yang lebih jimat dan tidak memenatkan..Ikikikiki... Caranya adalah tumpang Kak Faizah dan A.Shahril (pasangan x-TAHAP, SPM 1999) yang memang kebetulan nak balik ke Lipis pada minggu tersebut. Actually kak Faizah adalah teman sebelah meja saya kat SMK Keratong..Pusing2 jumpa budak TAHAP jugak kan..Waaaaa..pucuk dicita ulam mendatangla.

-Tetapi, ada satu perkara yang agak menyedihkan. Saya memang x sempat nak amik gambar dekat tempat2 bersejarah di TAHAP, especially tempat2 yg meninggalkan banyak memori seperti aspuri, dewan makan, kelas 5 Sina, dewan utama dll kerana saya jatuh demam bila sampai sana.Uhuk uhuk..Jadi telan panadol dan tidurlah yang mampu saya lakukan. Mintak maaf pada urusetia jika saya x dapat menjalankan amanah dengan baik. Tapi demam sekejap je, sebab seronok boleh jumpa Fara, we shared all the sweet moments together. Tak mau tido la, sebab nak habiskan sebanyak masa yg mungkin dengan sahabatku yang sorang nih. Yela, siang2 dah gerenti x sempat bercerita sebab bz dengan program.

Fara bersama adik2 fasilitator yang lain

Fara lagi? Aiseh..

Dan- special tribute to my LDK group : Zulbasyirah, Yuslina, Nur Azira, Siti Nur Ain dan Nurul Syafini. Seronok dapat jumpa adik2 semua dan berkenalan dengan adik2 semua, bercerita, berkongsi pengalaman bagaikan satu keluarga. Rasanya dua hari tu memang tak cukup kan? Takpe, lepas2 ni kite keep in touch dan kalau korang jumpa akak kat blog ni atau kat mane2 tegurla, k.
Khusyuk nampaknye Ain, Pini, Yus, Basyirah dan Azira melakukan aktiviti dalam kumpulan. Baguih betul..adik sapa ni?

Pini dan Ain yang malu2 kucing

Yus, basyirah dan azira dok bincang apa tu?

-Saya juga berkesempatan handle aktiviti semasa explorace bersama Fara dan si kembar (x ingat nama, Fazril ke Fazrul) untuk aktiviti pidato umum / "public speaking". Aktiviti ni sangat menguji kebolehan adik2 untuk bercakap dengan audiens yang berbagai jeins ragam dan piil. Tajuk pidatonya mudah je, tapi audiens dasyat. Ada yang gelak x henti2, ada yang ngantok memanjang, ada yang buat tak tau je, ada yang tanya soalan out of topic, ada yang siap jalan2 ke tempat lain dan ada jugak yang terlampau berminat nak tanya sampai x terjawab si pemidato dibuatnya. Ada video tapi saya tak taw la mcm mana nak upload sebab dah dua tiga kali upload x berjaya. Jadi saya upload gambar je la ye.



Setakat ini sahaja yg dapat saya kongsikan bersama. Perlu meneruskan usaha mengumpulkan bahan untuk Minggu Sains minggu depan. =)

Friday, April 10, 2009

Pada MU Selamanya

Sejenak .. ku imbasi kembali
Erti pelayaran usiaku
Ke timur ke barat
Dunia akhirat
Segalanya .. Ohh

Di tengah hangatnya kejahilan
Membakar hangus keimanan
Dan aku hanyut
Tiada berpaut
Layu sudah pedoman diriku

Kini bersendiri
Ku meniti hari
Ke kanan ke kiri
Ku menilai kembali

Jalan ku lalui
Dosa yang telah pergi
Walau tanpa ku sedari
Air mata membasahi

Terasakan ... terbuka
Kunci pintu hatiku
Timbullah ketenangan di jiwa yang keliru
Terurai kekusutan
Membaralah cinta
Milik-Mu Yang Esa
Selamanya...

Pada-Mu selamanya .. oh...
Selamanya...



video

Lagu ni sangat jiwang dan buat saya rasa betapa hinanya diri yg penuh dengan noda dan dosa ni.. Semoga Allah sentiasa buka pintu taubat buat saya dan hamba2 Nya yang sentiasa bertaubat kepada Nya..Amin...

Satu lagi, bila dengar lagu saujana saya terkenang zaman2 sekolah dulu sbb time saujana tengah naik dulu saya kat sekolah terchenta, TAHAP (sentiasa di hati). Masa tu saya jambu lagi, baru form 1 n form 2.. Betapa lah minatnye kat kumpulan saujana ni, sebab lagu2 nya yang mendayu2 dan sering mengajak kita mengingat Allah Yg Esa. Berjiwang dengan Allah apa salahnya kan? Jangan tak percaya saya pernah obses dengar lahu SENDIRI nyanyian kumpulan saujana satu masa dulu. Sampai tahap bile team nasyid TAHAP bawak lagu tu saya boleh layan perasaan sampai tak sedar lagu dah habis..Ikikikiki..(ni kes minat lagu ke minat penyanyi nye)..hahaha

Satu lagi lagu Hijjaz pun banyak yg membawa maksud mendalam.. Terutamanya yang memberi kesan dalam hati saya adalah lagu sebelum mata terlena. Tersangat lah tersentuh hati bila dengar. Boleh nangis bile dengar sorang2.. Betapa banyaknya kealpaan dan kelalaian yang saya lakukan, tetapi kasih sayang dan rahmat Allah sentiasa bersama saya. Betapa kayanya Allah SWT dengan sifat Rahman dan Rahim..

Saya memilih kerjaya guru ni pun, sebab bg saya inilah yang dapat saya jadikan sebagai bekalan bagi menemani perjalanan yang panjang nanti..Entah bila.. (Semoga Allah ikhlaskan hati saya dalam setiap keadaan). Walaupun rasa amat tensen melayan karenah students tapi dalam hati saya sebenarnya seronok jadi pendidik.. Bila nampak muka students semangat terus berkobar2 nak mengajar, nak sampaikan ilmu, nak berkongsi segalanya yang saya tahu. Walaupun badan sangat penat, otak sangat berselirat, dan jiwa sedang kacau semua tu seakan2 hilang bila tengok muka students..Hehe, baik x cikgu ni? Macam tak percaya je saya yg taip. Tolonglah percaya.

Tuesday, March 24, 2009

Walimatul Urus Badrulhisyam dan Khulailah

Kali ini saya nak post gambar semasa walimatul urus salah seorang sahabat saya yang dikasihi fillah.. Khulailah dengan pasangannya Badrulhisyam.. Sebenarnya dua2 pengantin kawan saya masa matriks dulu. Kira betaut hati di matriks la ni..Ikikikiki..Tapi pembaca2 semua jangan salah faham yer.. Mereka xdela bercinta pon. Cuma berkawan, bertunang dalam jangka masa yang agak lama (sebab dua2 belum habis stadi lagi masa tu) dan pada tarikh 20 hb Mac 2009, mereka selamat diijabkabulkan dalam suasana penuh kesederhanaan. (I like this kind of wedding ceremony).. Simple, utamakan yang perlu sahaja. Bak kata sorang kakak kat sekolah saya kita bukan nak hidup bersama hari nikah sahaja, malah the rest of our life bersama. Jangan kering kontang lepas kawen sudah... Hehe

Bad sebelum mendengar khutbah nikah dan sebelum akad nikah. Jelas nampak berdebar. Biasa la, nak pikul amanah baru.

Ramai juga yang hadir malam masa akad nikah tersebut. Of coz la yg ramai tu sedara mara daripada kedua2 belah pihak. Dan tak ketinggalan minah2 sibuk ni ade jugak. Seronok betul dapat jumpa kengkawan especially beloved kak ti with her husband n anak sedara (kak nora), mek syam, huda, neng, nana with her little Umar.

(Neng, nana n umar, mek syam, kak ti, me n kak nora. alamak mekda xdela..tu tengah ambik gambo..hehe)

Dan masa tengah tunggu si Bad ni menyelesaikan urusan dengan tok kadi dan bapa mertuanya hati ini x sabar2 nak pi terjah bilik pengantin sebab nak jumpa Khulailah. Memang dah lama kami tak jumpa mungkin dekat 2 tahun kot sejak saya dan dia sibuk berpraktikal kami jarang berpeluang untuk berjumpa. SMS pun sekali sekala sahaja. Tapi saya tahu hati kami masih bertaut sebab kami punya ikatan yang lebih bermakna. (Amacam, Bad jangan jeles yer). At last dapat juga masuk masa batal air sembahyang..Hehe ni gambar yang sempat di snap oleh photographer yang x diundang ni...

Pandai jugak si Bad ni pakaikan gelang. Mesti dah praktis kat rumah ni pakaikan gelang kat adik..Hehe

Kulai sarungkan cincin kat husbandnye. Sempoi

Bila nak cerita history macam mana saya dan Kulai boleh rapat sampai sekarang memang panjangla. Tapi kami mula rapat sejak hujung sem 2 masa kat matriks. Sebelum tu just kenal gitu2 je, jumpa kat surau blok. Erm, ape yang best mengenai sahabat saya yang sorang ni, bila dia bercakap memang touching our heart la. Kalau jadi kaunselor memang sempoi. Tapi sekarang ni dah jadi Pharmacist la plak. Hehe. Dan Bad pun mula mengusha Kulai ni masa dah dekat2 nak habis matriks la. Kira saya jadi orang tengah jugak la sebab Si Bad ni pulak suka citer masalah kat saya dan Hani. Kami memang rapat sebab sama JPP. Bad sampai sekarang panggil saya dan Hani kakak, even die lebih tua daripada kitorang. Perasan muda punya Bad. Bile terkenang semua kenangan rasa macam nak pi semula ke zaman matriks. Memang sangat syok. Kenangan paling best ialah time joging hari ahad, kami panjat bukit kat belakang kuarters pensyarah. Sampai kat atas tu baring ramai2 sambil tengok awan dan berangan. Nak tau berangan ape? "Antara kita sapela kawen dulu ek?". Hahaha..lucu betul. And then gang joging tu sekarang yang masih membujang adalah...hahahaha..hani, saya, jiha dan maz. Yang dah selamat adalah kulai, fizhah dan wardah.. Huhu, miss my old time so much..

Kengkawan lama..Me, Kerk (zaujah Syafiq Zakaria) dan Kulai.

Ape2 pun trip ke Terengganu kali ni memang sangat bermakna sebab yang pertama dapat jumpa all mek gediks yang saya rindui..Sham, Huda n Kak Fety..Rasa masa sekejap je berlalu.. Hope to see all of you soon. Waaaaa...nak lepak lama2 ngan korang. Cume agak terkilan sebab Bi, Uwie dan Pika x dapat join sama. Xpe, ade rezeki akan jumpa jugak nanti. Sebab yang kedua, dapat makan keropok lekor sedap beli dekat kemamang. Nama gerai die 188. Puas cari kedai sebab ingatkan 888. Silap da... Kedainye dekat je dengan R n R Chendor. Carilah..

Miss u all so much..

Apa2 pun selamat berbahagia buat Bad n Kulai. Semoga kekal ke akhir hayat.

Last but not least..ni gambar pengantin lelaki dan pengantin perempuan yang dapat kami curik. Sebenarnya susah bangat nak ambik gambar mereka berdua. Huhu. Puas kami kejar. Shy shy cat gitu..

Semoga akan lahir tunas2 Islam yang bakal menyambung perjuangan Islam.

Monday, March 23, 2009

Management Diaryku..

Pernah tak anda rasa diari merupakan suatu kepentingan dalam hidup anda? Jawapannya hanya anda yang tahu kerana setiap manusia menggunakan diari untuk tujuan atau kegunaan tersendiri. Diari juga memang sangat signifikan dengan wanita kerana wanita suka meluahkan perasaan tidak kiralah secara lisan mahupun tulisan.. Jadi melalui tulisan mungkin diari menjadi salah satu medium untuk mencoretkan apa2 sahaja yang menggambarkan perasaan mereka setiap detik, setiap hari, minggu, bulan dan seterusnya..(Ini spesies yang rajin tahap dewa la ni).


Ini antara koleksi diari saya sepanjang dua tahun berjinak2 menulis dalam management diary..hehe

Diari ni dibeli dengan harga RM 10 (selepas diskaun 50% masa kat Perak dulu, thanx Cg Jamal yg bermurah hati jualkan diari ni pada cg Praktikal. Edisi terhad ni, cg lain pon ade tak dapat. Tapi saya jarang guna sbb terlalu tebal. Hanya untuk koleksi sahaja)


Bagi saya pula, saya kurang minat catat setiap peristiwa yang berlaku dan perasaan saya dalam diari. Kenapa ek? Sebab takut orang baca..hahahaha..Diari pertama yang saya gunakan secara official adalah pada tahun 2007. Itupun sebab ada junior hadiahkan semasa besday yang ke 22 (Adik Taifik UM, x sangka taufik bagi diari..hahahahaha). dulu2 pernah la poyo2 tulis2 dalam diari tu, last2 adik ku yg suke bz bodi bace..Nasib baik takde tulis ayat jiwang2 karat dalam tu..Hehehe..At last, saya pon sedar saya bukanla jenis macam tu..Diari tu saya gune sekejap je dan lepas tu memang x lekat kat tanganla. Ntah mane2 saya letak..When I noticed, waaa.. dah hujung tahun la nak masuk tahun baru diariku banyak yang kosong xde tulisan..hehehe. Masa tu saya lebih suka guna planner yg kak fety hadiahkan instead of diary..cun gile planner tu kak fety buat sendiri untuk saya, sham n die. Tapi takde la gambarnye sbb kene selongkar kotak la. Dah hapus kira sbb dah 2 tahun lebih..

Tapi pada tahun 2008, saya mula guna Management Diary.. Harga murah je. RM 7.50 je kat Mydin..Ikikikiki. Sebab apa yer gune? Sebab masa tu nak start praktikal kat SMK Hamid Khan, Tapah. So saya pon beli la management diary tu untuk salin2 minit mesyuarat ke ape. Iyela cikgu ni x habis2 dengan mesyuarat.. Luckily sekolah tu memang sangat kurang mesyuarat..(Sukenye time tu).. Jadi fungsi diari tu berubah sebagai tempat rujuk jadual mengajar coz skolah tu punye jadual rotate 3 minggu sekali, susah nak hafal jadual. Saya akan salin nama setiap kelas yang akan saya masuk, masa dan subjeknye dalam diary tersebut..

Tapi rutin menulis jadual tu lama2 bertambah. Saya jadi terlebih rajin pulak. Kadang2 saya tulis semua kerja yg saya buat dalam satu2 hari. Tu yang lama duk termenung kat meja.."Apa lagi yang aku buat hari ni"..Macam berangan pon ada..Heheh..Macam bukan diri sendiri pulak bila fikir2. Tapi jangan silap faham, saya hanya akan tuliskan hal2 berkaitan dengan kerja, kewangan, dan notis2 mesyuarat. Sampai sekarang pon macam tu la..Nak2 pulak time gaji msti lagi lama termenung fikirkan cane nak bajek kewangan supaya fix2 nak tunggu gaji lagi skali..Hehe

Ni contoh catatan ringkas yg saya buat mengenai aktiviti harian.. Nampak macam tak penting, tapi ada kegunaannya untuk masa hadapan.

Ni pulak planner tahun 2008..Masa tu manyak gak program2 yang penting dan perlu dicatat tarikhya supaya x lupa dan boleh rancang pengurusan masa secara makro.

Ni planner 2009 sebenarnya, syarikat printing silap cetakla tu. Hentam sajala labu..

Ada cerita yang ingin saya kongsikan mengenai kepentingan management diari ni. Baru2 ni kerani sekolah tempat saya praktikal dulu telefon memaklumkan bahawa sekolah terima satu surat daripada PPD atas nama saya mengatakan saya berhutang dengan KPM sebab duk kuarters pendidikan daripada januari sampai disember 2008.. Ape lagi terkejut babun la jawabnye, bile plak la saya duk kuarters kat tapah lu. Then baru teringat saya pernah apply nak duk kuarters masa nak praktikal dulu, dah ambil kunci pun..Tapi sebab dapat tingkat 5 (malas nak angkut barang+ x fully furnished + jauh dengan sekolah) saya dan kekawan x jadi duk sana. So kami pulangkan semula kunci kat PPD dan mentap di Taman Bukit Indah dengan nyaman dan selesanya.. ( bangga x hengat)

Al-kesahnya, saya pon dah kalot semacam telepon mak buyung yg sorang kat teluk intan yg sedang cbuk di pasar (norzariyah, sori ngaco ko pepagi) untuk konfemkan yang memang kami dah pulangkan kunci..Dia pon kate dah. So how come dorang boleh lupa. Aduih, kes naya ni kalu kene bayar setahun punye sewa kuarters..habisla tunggakan elaun perumahan aku..huhuhu..Then orang tu siap amik nama sekolah aku ngajar sekarang..Mana tak gelabah labah-labah dibuatnya. Dihantarnye surat warning kang, dah jadi isu kat opis skul baru saya ni..

Jadi saya pon tergerak nak belek management diary 2008 yg beum dihapus kira lagi. Hehe, selamat, kalo tak jenuh saya nak mengubang bilik stor untuk identify location diary tu..Huhuhu.. Syukur Alhamdulillah, saya catat tarikh pi hantar kunci tesebut di PPD Batang Padang, cuma nama pegawai yg terima tu je saya x catat. Kira okla tu.. Then apa lagi bukak PC terus taip surat rasmi. Disebabkan gelabah campor bengang dalam masa x sampai 20 minit siapla surat yg mengesahkan saya dah pulangkan kunci dan tarikhnya pada 11 Januari 2008. Saya minta jasa baik pihak PPD semak semula rekod pemulangan kunci supaya tidak timbul kekeliruan lagi, dan saya "s.k" kan surat tesebut pada pengetua Hamid Khan.. Then, emel ke mama Noraz untuk dihantar ke PPD Batang Padang dan SMK Hamid Khan.

Then dalam pukul 4 petang hari yang sama Noraz kol bagitahu semua dah setel. Mungkin berlaku pertukaran staf di PPD menyebabkan staf tu xtahu yang ada buku rekod pemulangan kunci tersebut..Alhamdulillah...

Jadi apa yang saya nak pesan, belajar2 la mencatat setiap urusan anda dalam diari sbb mungkin ia akan berguna pada masa hadapan. Dan jangan hapus kira diari sebelum cukup setahun.. PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT INI DIBAWA OLEH CIKGU IZA...

Sunday, March 08, 2009

Bahasa Melayu untuk Sains, Matematik tetap realistik

Bahasa Melayu untuk Sains, Matematik tetap realistik

Dr Isahak Haron

Kajian TIMSS 2007 mendedahkan kemerosotan prestasi pelajar Malaysia dalam dua subjek teras lebih ketara

WALAUPUN Kementerian Pelajaran menerima pelbagai maklum balas mengenai pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), kerajaan masih menangguhkan keputusan sama ada mengekal atau kembalikan mengguna bahasa Malaysia.

Isu ini perlu dilihat secara menyeluruh. Apakah hasil kajian antarabangsa mengenai prestasi pelajar Malaysia dalam Matematik dan Sains? Pada 2007, kajian penting antarabangsa mengenai pencapaian Matematik dan Sains (pelajar Gred 8 atau Tingkatan 2) dilaksanakan membabitkan 59 negara oleh Trends in Internationhal Mathematics and Science Study (TIMSS 2007).


Hasil kajian 2007 menunjukkan skor purata pencapaian pelajar Malaysia dalam Matematik dan Sains merosot dengan ketara. Skor Matematik 2007 merosot kepada 474 mata berbanding 508 mata pada 2003 dan 519 bagi 1999, iaitu penurunan sebanyak 34 mata.

Skor Sains pula merosot kepada 471 mata pada 2007 daripada 510 pada 2003 dan 492 bagi kohort 1999. Ini mencatatkan penurunan 40 mata antara 2007 dan 2003.

Di kalangan 59 negara yang mengambil bahagian dalam kajian TIMSS 2007, yang dilaksanakan Sekolah Pendidikan Lynch, Boston College, Chestnut Hill, Massachusetts, Amerika Syarikat itu, ada negara yang skor purata pencapaian pelajarnya meningkat sedikit atau menurun sedikit.

Kemerosotan skor purata pencapaian pelajar Malaysia sebanyak 34 mata bagi Matematik dan 40 mata bagi Sains adalah signifikan, mengikut laporan itu dan terbesar sekali di kalangan 59 negara itu.


Berdasarkan laporan itu, hanya dua peratus pelajar Malaysia tergolong dalam kategori Advanced Benchmark Matematik dalam TIMSS 2007 berbanding enam peratus pada 2003.

Bagi kategori Highbench Mark (skor 550), peratus dalam kategori ini merosot kepada 18 peratus pada 2007 daripada 30 peratus pada 2003. Dalam Intermediate Benchmark (skor 475) pula merosot daripada 71 peratus dalam 2003 kepada 50 peratus bagi 2007. Penurunan Malaysia adalah paling ketara berbanding negara lain.

Berdasarkan perbandingan dengan negara lain, peratus pelajar Malaysia dalam ketiga-tiga kategori Matematik juga merosot. Dalam kategori Advanced Benchmark Mathematics TIMSS 2007, hanya dua peratus pelajar Malaysia berada dalam kategori ini berbanding Taiwan (45 peratus), Korea (40 peratus), Singapura (40 peratus), Jepun (26 peratus), Hungary (10 peratus), England dan Russia (lapan peratus), Amerika Syarikat (enam peratus) dan Serbia (lima peratus).

Dalam kategori 'High Benchmark 550' Matematik, hanya 18 peratus pelajar Malaysia tergolong kategori ini, berbanding Taiwan dan Korea (71 peratus), Singapura (70 peratus), Jepun (61 peratus) England (35 peratus), Hungary 36 (peratus), Russia (33 peratus), Amerika Syarikat (31 peratus), Australia dan Serbia (24 peratus) dan Romania (20 peratus).

Secara bandingan dengan negara lain, peratus pelajar Malaysia yang tergolong dalam ketiga-tiga kategori pencapaian Sains juga merosot secara mendadak.

Ulasan laporan TIMSS mengenai faktor yang dikaitkan dengan pencapaian Matematik dan Sains ialah di kebanyakan negara, pelajar yang menyatakan mereka belajar Matematik dan Sains dalam bahasa keluarga (home language) puratanya lebih tinggi pencapaian ujian TIMSS berbanding pelajar yang belajar kedua-dua mata pelajaran ini dalam bukan bahasa keluarga atau bahasa kedua/asing.

Hasil kajian TIMSS ini menunjukkan wujud hubungan rapat antara proses pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa asing, selain bahasa ibunda dengan kelemahan dalam prestasi subjek berkenaan.

Peranan penting bahasa keluarga dalam pembelajaran akademik, misalnya Matematik dan Sains, banyak dikaji. Hasil kajian ini menunjukkan kemahiran kognitif (berfikir) akademik berkembang terutama melalui bahasa pertama.

Apabila pelajar cuba belajar bahasa kedua dan terus belajar misalnya Matematik dan Sains melalui bahasa kedua, pelajar akan menggunakan kemahiran kognitif akademik yang lemah, iaitu pelajar sukar mempelajarinya.

Pendidikan dalam bahasa keluarga amat kritikal untuk kanak-kanak mencapai tahap kematangan mental iaitu kemahiran memahami dan membina konsep secara membina misalnya proses pembelajaran dalam subjek Matematik dan Sains.

Penjelasan ini relevan dalam konteks hasil kajian dan ulasan TIMSS yang menunjukkan pencapaian Matematik dan Sains pelajar mengguna bahasa keluarga untuk pengajaran dan pembelajaran kedua-dua mata pelajaran ini secara purata lebih tinggi berbanding mereka yang belajar subjek berkenaan dalam bahasa kedua. Ini kerana bahasa keluarga di sekolah memudahkan pelajar memahami konsep subjek berkenaan.

Semua negara dalam kajian TIMSS 2007 yang pelajarnya mengguna bahasa keluarga dalam pembelajaran Matematik dan Sains di sekolah seperti Taiwan, Korea, Jepun, Singapura, England dan Romania mencapai skor yang tinggi.

Bagaimana kes Singapura? Penggunaan bahasa Inggeris dalam Matematik dan Sains di Singapura adalah hampir sama dengan bahasa keluarga kebanyakan pelajar, sejak lebih 30 tahun lalu dan bahasa Inggeris meluas diguna dalam komunikasi harian di Singapura.

Berdasarkan dapatan kajian ini, Unesco mencadangkan bahasa keluarga digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains di sekolah bagi memudah dan mengukuh kefahaman konsep kepada pelajar.

Malah, semua negara dalam Kesatuan Eropah menerima dasar untuk mengajar mata pelajaran utama seperti Matematik dan Sains dalam bahasa ibunda, manakala bahasa kedua wajib yang boleh dipilih ialah bahasa Inggeris, Perancis dan Jerman.

Di Malaysia, pada 2003, pelajar tingkatan dua yang menjadi sampel kajian TIMSS 2003 belum terbabit dalam dasar belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris. Mereka belajar dalam bahasa Malaysia dan prestasi mereka dalam kajian TIMSS bagi kedua-dua kohort 1999 dan 2003 itu adalah baik dan membanggakan.

Ia kerana pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Melayu memudahkan kebanyakan pelajar mempelajari dan memahami Matematik dan Sains.

Kajian sekumpulan pensyarah Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) pada 2008 dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 2006 menunjukkan 70 hingga 80 peratus pelajar Tingkatan Dua menyatakan mereka sukar mengikuti pengajaran guru Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

Berdasarkan huraian di atas, kita boleh buat kesimpulan bahawa faktor utama yang boleh dihubungkait dengan kemerosotan mendadak prestasi Matematik dan Sains pelajar Malaysia dalam kajian TIMSS 2007 ialah pertukaran penggunaan bahasa penghantar Matematik dan Sains di sekolah dari bahasa Melayu ke bahasa Inggeris, iaitu bahasa kedua atau asing bagi kebanyakan pelajar, terutama pelajar Melayu.

Penggunaan bahasa Inggeris menyukarkan kebanyakan pelajar belajar dan memahami Matematik dan Sains. Sukar kita mencari sebab lain yang munasabah kenapa kemerosotan mendadak ini berlaku dalam TIMSS 2007 berbanding dengan 2003 dan 1999.

Bagi Matematik jatuh dari 508 mata pada 2003 ke 474 pada 2007; dan bagi Sains pula jatuh dari 510 pada 2003 ke 471 pada 2007. Kemerosotan mendadak ini adalah yang terbesar di kalangan 59 negara yang mengambil bahagian. Prestasi pelajar kita dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah dan Sijil Pelajaran Malaysia juga merosot.

Perlu diingat bahawa Matematik dan Sains di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) diajar dalam bahasa Cina, bukan dalam bahasa Inggeris. Bagi sekolah kebangsaan (SK) pula, semua murid belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris iaitu bukan bahasa keluarga mereka.

Keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2008 secara bandingan menunjukkan peratus murid SRJKC mencapai gred cemerlang meningkat, sementara prestasi murid SK pula merosot. Kebanyakan murid SK sukar memahami Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris, dan 70 peratus daripada mereka memilih membaca dan menjawab soalan Sains UPSR dalam bahasa Melayu. Lebih 90 peratus murid SRJK Cina memilih menjawab Matematik dan Sains UPSR dalam bahasa Cina, tidak dalam bahasa Inggeris.

Kesan negatif ketara berikutan pelaksanaan PPSMI adalah pendidikan Matematik dan Sains di Sekolah Kebangsaan, sekolah yang lebih 90 peratus murid Melayu/Bumiputera menerima pendidikan Matematik dan Sains.

Sepanjang enam tahun lalu mereka belajar dua mata pelajaran penting ini dalam bahasa Inggeris (bukan bahasa keluarga). Pembelajaran dan prestasi mereka lemah. Dasar PPSMI ini tidak menjejaskan pembelajaran dan prestasi murid SRJKC kerana mereka terus belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Cina dan ditambah dengan istilah Inggeris.

Kajian UPSI (2008) mendapati lebih 70 peratus pelajar Melayu/Bumiputera di SK terutama golongan sosioekonomi rendah di bandar dan luar bandar berdepan kepayahan belajar kedua-dua mata pelajaran berkenaan dalam bahasa Inggeris. Keadaan ini akan berterusan.

Oleh kerana asas Matematik dan Sains pada peringkat rendah ini lemah, kelemahan ini secara kumulatif dibawa ke peringkat menengah dan tinggi. Golongan yang mendapat faedah daripada pelaksanaan PPSMI ini ialah 20 hingga 30 peratus pelajar daripada keluarga profesional, menengah dan bandar, yang sebahagian besarnya mengguna bahasa Inggeris sebagai salah satu bahasa keluarga.

Adalah satu 'anggapan palsu' (fallacy) bahawa kecekapan dalam bahasa Inggeris itu menjadi prasyarat penting untuk membolehkan pelajar meneruskan pelajaran tinggi dalam bidang sains, teknologi dan profesional. Yang sebenarnya adalah sebaliknya. Pengetahuan yang kukuh dalam Matematik dan Sains pada peringkat rendah dan menengah menjadi prasyarat pengajian tinggi dalam pelbagai bidang sains dan teknologi, bukan bahasa Inggeris.

Ertinya jika pelajar lemah dalam pengetahuan Matematik dan Sains, mereka sukar melanjutkan pelajaran peringkat tinggi dalam bidang sains dan teknologi, bukan kelemahan dalam bahasa Inggeris. Pengetahuan yang kukuh dalam Sains dan Matematik (sebelum terlaksana PPSMI) membolehkan pelajar kita menyambung pelajaran tinggi dengan mudah di United Kingdom, Amerika Syarikat, Perancis, Jepun, Korea, Jerman, Russia, selain dalam bahasa Melayu di Malaysia dan Indonesia.

Dengan mudah mereka belajar bahasa kedua untuk meneruskan pengajian mereka sebab pengetahuan Matematik dan Sains mereka kukuh. Perkembangan latihan modal insan dalam sains, teknologi dan profesional akan terjejas teruk terutama di kalangan bangsa Melayu/Bumiputera.

Dasar PPSMI mengecilkan peratus dan bilangan pelajar Melayu yang cekap dalam Matematik dan Sains untuk pengajian tinggi dalam bidang sains, teknologi dan profesional. Strategi pembangunan modal insan melalui dasar PPSMI adalah strategi yang salah untuk membina keupayaan modal insan sains dan teknologi anak bangsa.

Ia terus membantut keupayaan ekonomi mereka dan perkembangan ekonomi seterusnya. Ini akan melebar jurang antara kaum dan kelas sosioekonomi dan boleh menjejaskan kestabilan negara.

Strategi yang munasabah dan realistik untuk menyediakan pendidikan berkualiti dan bermakna bagi pelajar kita ialah kembali semula kepada dasar mengajar Matematik dan Sains dalam bahasa Melayu kerana hasil Kajian TIMSS 1999 dan 2003 membuktikan prestasi pelajar kita dalam Matematik dan Sains dalam kohort yang diajar dalam bahasa Melayu itu tinggi.

Sebaliknya kohort yang diajar dalam bahasa Inggeris (PPSMI) 2007 itu prestasi ujian Matematik dan Sains TIMSS 2007 mereka merosot dengan ketara, kerana kebanyakan mereka sukar belajar Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris.

Pelaksanaan dasar kembali mengguna bahasa Melayu untuk Sains dan Matematik tidaklah sesukar seperti yang cuba digemburkan. Baiki kurikulum dan pendekatan bahasa Inggeris untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris pelajar sekolah rendah dan menengah kita. Ini tidak sukar dilaksanakan.

Prof Emeritus Datuk Dr Isahak Haron ialah Profesor pendidikan di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjung Malim merangkap Ketua Pengkaji Kesan PPSMI Terhadap Prestasi Mata Pelajaran Matematik dan Sains di Sekolah Rendah dan Menengah 2008


sumber : http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Rencana/20090303223151/Article

Sunday, March 08, 2009

PEJUANG BAHASA DILAYAN LEBIH TERUK DARIPADA PENJENAYAH

First impression tengok gambar ni, hati saya terdetik..macam kat Palestin la..yang bezanya di sana rakyat dihujani peluru api, di sini rakyat dihujani peluru gas pemedih mata.

Begini sukarkah nak menyuarakan pendapat dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi ini? Buat perhimpunan aman pon kene bedil jugak?

Pejuang Bahasa- Datuk A. Samad Said dibenarkan untuk menyerahkan memorandum di Istana Negara, tapi dikawal ketat bak penjenayah.

Last but not least..inikah bukti demokrasi?
Nilailah sendiri dengan akal yang waras..Kita punya generasi yang bakal menyambung warisan dan peninggalan kita. Jika kita tidak perjuangkan nasib mereka, siapa lagi?


video

P/S : Gambar-gambar dan video di atas diperoleh daripada laman-laman yang lain.

Monday, February 23, 2009

Lagi mengenai PPSMI

Perhimpunan di hadapan Istana Negara

JOHOR BAHRU 22 Feb. - Gerakan Mansuhkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (GMPPSMI) merancang untuk menghimpunkan 100,000 orang bagi menyertai perhimpunan raksasa membantah PPSMI di hadapan Istana Negara, Kuala Lumpur pada 7 Mac ini.


Naib Pengerusinya, Prof. Abdullah Hassan berkata, pihaknya bagaimanapun belum memperoleh permit untuk mengadakan perhimpunan secara aman itu yang bermula pukul 2 petang.


Justeru, kata beliau, pihaknya akan memaklumkan kepada polis untuk mendapatkan permit secepat mungkin bagi membolehkan perhimpunan yang turut disertai Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said itu diadakan.


"Tujuan kita mengadakan perhimpunan untuk membantah PPSMI yang jelas membelakangkan usaha memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu.


"Kita yakin perhimpunan ini akan berjalan secara aman, takkan pejuang bahasa seperti Datuk A. Samad Said akan melakukan demonstrasi secara ganas," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.


Turut hadir ialah A. Samad Said selaku penasihat GMPPSMI dan penulis terkenal yang juga merupakan ahli jawatankuasa GMPPSMI, Ainon Mohd.


Abdullah berkata, pelaksanaan PPSMI merugikan berjuta-juta anak Melayu yang tidak memahami bahasa Inggeris dan pendidikan mereka akan tercicir.


Katanya, langkah melaksanakan PPSMI kononnya sebagai satu 'paksaan' supaya pelajar dapat menguasai bahasa Inggeris adalah tidak tepat.


"Ia sama seperti jika kita hendak anak-anak bukan berbangsa Cina menguasai bahasa Mandarin dengan memaksa mereka menggunakan bahasa itu dalam pengajaran Sains dan Matematik, tentu tak masuk akal.


"Sepatutnya mutu, kaedah dan kemahiran pengajar dalam mengajar kelas bahasa Inggeris itu ditingkatkan, terutamanya di kawasan luar bandar," katanya yang juga Pengarah Institut Peradaban Melayu di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).


Katanya, alasan PPSMI perlu dilaksanakan kerana buku-buku rujukan di institusi pengajian tinggi (IPT) kebanyakannya dalam bahasa Inggeris juga tidak tepat malah tidak menyokong usaha memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu.


"Sepatutnya usaha dilakukan bagi memperbanyakkan lagi buku rujukan dalam bahasa Melayu bukannya menghapuskan bahasa itu sebagai bahasa ilmu.


"Setelah pelbagai usaha dilakukan, pendapat pakar-pakar dari pelbagai bidang seolah-olah tidak dipedulikan, maka kita akan mengadakan perhimpunan ini kerana ia membabitkan nasib jutaan anak Melayu di negara ini," katanya.


Menurut Abdullah, kajian pakar dari seluruh dunia telah membuktikan bahawa pembelajaran Sains dan Matematik lebih mudah dikuasai jika diajar menerusi bahasa ibunda.


"Kita bimbang bahasa Inggeris pun nanti lemah dan pencapaian Sains dan Matematik anak-anak juga menurun," katanya.


Beliau turut sangsi dengan keputusan pencapaian cemerlang subjek Sains dan Matematik pelajar-pelajar di negara ini kerana sejak PPSMI dilaksanakan, kerajaan tidak pernah mengumumkan berapa sebenarnya markah lulus untuk kedua-dua subjek itu.


"Apakah markah lulus menjadi terlalu rendah kerana terlalu ramai yang mencatat markah rendah?" soalnya.


Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0223&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_05.htm


Komen : Hanya mereka dan Allah sahaja yang tahu..Huhu

Saturday, February 21, 2009

PPSMI vs PIPP?

Dalam masa 6 bulan, saya perlu menghadiri dua temu duga. Yang pertama temu duga penempatan sekolah pada 5 Ogos tahun lalu, manakala 25 Februari ini pula temu duga untuk pengesahan jawatan daripada DC41 kepada DG41. Aduhai, beginikah keadaan seorang penjawat awam? Maka jadi ulat buku lah saya dalam masa dua hari cuti ini (Sabtu dan Ahad). Lebih tepat ulat laptop dan PC sebab nota2 yang perlu dibaca semuanya dalam PC..Hehe Biasalah, kene la belek2 semula nota2 tentang FPK, PIPP dan sebagainya.

Justify FullBeginikan berdebarnya perasaan saya masa nak temuduga nanti? Ni gambar hiasan je. Tak ada kaitan antara hidup dan mati..

Semalam, sempat jugalah saya revise semula teras PIPP yang pertama iaitu Membina Negara Bangsa. Sebenarnya dah lama rasa konpius, tapi saya diamkan jek. Tapi kali ni saja nak kongsi dengan pembaca semua…. Menurut kefahaman saya, melalui teras pertama ini, KPM berhasrat untuk melahirkan warganegara Malaysia yang punya jati diri yang ampuh dalam menangani cabaran globalisasi dan liberalisasi. Yup, mudah difahami. Jatidiri? Termasuklah dari sudut patrirotisme, warisan budaya serta kesenian bangsa. Hem..bagusnya.. Patutlah sekarang ni dah ada subjek Sivik kat sekolah, tapi cikgu2 claimed “susahnya nak mengajar Sivik, tak taw nak goreng apa, dua masa mengadap students..” Hehe, saya pon tak faham perasaan mereka sebab saya tak mengajar Sivik.. Tapi sempat juga saya jeling buku RM cikgu Aisah kat skolah tu.. Look interesting, belajar tentang parlimen, DUN and so on. Bagi saya sangat menarik dan menguntungkan jika para pelajar diberi pendedahan sebegitu sejak dari awal lagi. Tak macam saya, kat U baru nak taw all dewan2 yang ada kat Malaysia ni. Entahlah, maybe dulu x amik pot sangat pasal ni sebab dulu PIPP xde lagi..HEHE..Tapi yang x seronoknya bila nak mengadap muka students kelas belakang2 ni yang mana sorang2 tu datang sekolah sebab terpaksa jerk. Dorang nak belajar ke? Huhu


Jati diri juga boleh dipupuk melalui sukan..Tapi anak

muridku pakai seluaq pendekla..Haishh..haru

Jadi, saya teruskan lagi tentang teras pertama tersebut. Jauh betul melancong tadi. Jadi, nak bentuk jati diri ni, ada macam2 cara. Yang pertama, mestilah melalui kurikulum (yang macam saya bagi contoh tadi). Yang kedua program kokurikulum dan yang terakhir melalui program sukan. Erm..banyak program boleh dibuat untuk meningkatkan jati diri ni. Kat sekolah pun dah diwujudkan Kelab Rukunegara.

Oleh itu, antara fokus yang ditumpukan perhatian oleh KPM dalam usaha untuk Membina Negara Bangsa ini adalah yang pertama sekali digariskan dalam nota saya ni adalah untuk memperkasakan Bahasa Kebangsaan sebagai asas perpaduan dan bahasa ilmu. Wah…sangat menarik tetapi amat mengelirukan saya..

Kenapa saya kata keliru? Awat PPSMI belum dimansuhkan lagi? Tu yang saya konpius. PIPP dibangunkan seawal tahun 2006 lagi dan jangka masa kerangkanya adalah sehingga tahun hadapan, 2010. Tapi isu PPSMI belum setel2 lagi. So memang totally berlawanan antara PPSMI yang masih belum pasti keputusannya dengan apa yang dicadangkan dan sedang cuba dilaksanakan dalam PIPP. Sebenarnya, bila dengar ura-ura kata penghujung tahun 2008, akan dapat keputusan sama ada nak teruskan PPSMI ataupun tidak. Saya tarik nafas lega kejap. Tup-tup la, kene teruskan jugak sebab keputusan PMR meningkat pulak. Haish...dua tiga hari ni kluar dalam TV kata sebelum hujung tahun 2009 pulak nak bentang keputusan. Pas setahun-setahun. Berangan mat jenin la nampaknya para pelajar kita nak kembali belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Ibunda sendiri.

Teringat masa saya belajar dulu. Tanpa PPSMI pon bleh jugak survive belajar dalam BI kat matriks dan U. Alahai, murid-muridku, apalah nasib kalian...Ni pon gambar hiasan..

Untuk maklumat lebih lanjut, pembaca2 sekalian boleh layari laman ini.